Klantenservice
0
Sluiten
Dion - Vrijdag 10 Februari 2021

Het nieuwe energielabel; de veranderingen van A tot en met G

Huishoudelijke apparatuur zoals witgoed en televisies zullen vanaf 1 maart 2021 worden voorzien van een nieuw energielabel. De indeling van het alom bekende gekleurde label zal er anders uit komen te zien. Zo wordt het nieuwe label voorzien van een QR-code, duidelijkere pictogrammen en een overzichtelijkere schaalverdeling. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het nieuwe label.

De cijfers op jaarlijkse energierekening kunnen voor een groot deel worden verklaard door de apparaten in huis. Het is daarom belangrijk om bij de aankoop van je apparatuur goed op het stroom- en waterverbruik te letten. Zo zit er bijvoorbeeld al een groot verschil tussen een wasdroger met warmtepomptechnologie en een condensdroger. Alhoewel ze allebei goed drogen, is het stroomverbruik tussen beide drogers groot. Om dit alles overzichtelijk te maken heeft de Europese Unie al in 1995(!) het energielabel ingevoerd.

Op het bekende kleurenschema kon je zien wat die wasdroger per jaar ging verbruiken. Voor de kritische, rekenkundige consument een handig hulpmiddel om in te schatten wat er onderaan de streep van de jaarlijkse energierekening kwam te staan. Voor fabrikanten een belangrijke overweging, naast hun ecologische voetafdruk, om apparatuur zuiniger te maken. Veel apparaten zijn door de jaren heen daarom zuiniger geworden. Zelfs zodanig zuinig dat het energielabel ook haar veranderingen heeft ondergaan.

Naast de meest energiezuinige klasse A kwamen ook de A+, A++ tot en met A+++-30% op het label te staan. Reden voor de Europese Unie om deze labels aan te passen. Daarnaast daagt deze nieuwe schaalverdeling fabrikanten uit om nog zuinigere apparatuur te ontwikkelen die niet alleen beter is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Wat er precies gaat veranderen lees je in onderstaand overzicht.

Afbeeldingsresultaat voor wasmachine icon  Wasmachines

Wat verandert er op het nieuwe energielabel als het gaat om wasmachines? We leggen het je uit aan de hand van 8 punten.

1. QR-code | Deze kun je scannen om meer informatie te verkrijgen vanuit de EU-database
2. Energie efficiëntieklasse | Deze machine gaat van A+++-30% naar een A-klasse.
3. Energieconsumptie per 100 wascycli | Weergegeven in kWh
4. Wascapaciteit* | Het maximum laadvermogen van de machine
5. Duur van het programma | op basis van een eco-programma op 40-60°C
6. Waterconsumptie in liters per wascyclus
7. Centrifuge-efficiëntieklasse* | hoe droog je was uit het programma komt
8. Geluidsniveau in dB en geluidsniveauklasse

*gebaseerd op een eco-programma van 40-60°C met volle belading

In bovenstaand voorbeeld zie je het label van onze zeer zuinige Samsung QuickDrive WW90T936ASH wasmachine. Benieuwd naar alle wasmachines? Neem hier een kijkje in ons assortiment.

Afbeeldingsresultaat voor wasmachine icon Was-droogcombinaties

Naast wasmachines, worden ook de was-droogcombinaties voorzien van een nieuw label. Wat er gaat veranderen lees je hieronder.


De pictogrammen die gebruikt zijn op het nieuwe energielabel voor was-droogcombinaties zijn gelijk aan die van het energielabel voor wasmachines. Er staan straks twee energieklassen op het label van je nieuwe was-droogcombinatie. Links vinden we de energieklasse voor de droogfunctie van deze handige Beko HTV773XW01 was-droogcombinatie. De droogfunctie zal 264 kWh per 100 cycli verbruiken en de maximale droogcapaciteit is 5kg. Daarnaast verbruikt deze droger 53 liter water per cyclus. De duur van de complete cylcus is 7 uur en 55 minuten. Rechts vind je het energielabel voor het wasprogramma. Deze is gelijk aan het nieuwe label van een wasmachine.

Was-droogcombinaties zijn dè oplossing als je weinig ruimte hebt voor zowel een wasmachine als wasdroger. Ze gebruiken echter wel gemiddeld meer energie dan een losse wasmachine en wasdroger samen. Bekijk hier al onze was-droogcombinaties.

Afbeeldingsresultaat voor koelkast iconKoel-vriesapparatuur

De energieklasse op koelkasten, vrieskasten en koel-vriescombinaties zal voortaan worden bepaald aan de hand van meerdere factoren. Zo wordt er rekening gehouden met het soort apparaat, de werking en het aantal compartimenten. Ook de grootte van de compartimenten wordt meegewogen tijdens het bepalen van het nieuwe label. Onderstaand kun je zien hoe je het nieuwe label voor koel-vriesapparatuur kunt aflezen.

1. QR-code | Deze kun je scannen om meer informatie te verkrijgen vanuit de EU-database
2. Energie efficiëntieklasse | Het nieuwe label van deze koel-vriescombinatie is E (voorheen A++)
3. Energieconsumptie per annum | Het gewogen gebruik in kWh per jaar
4. Inhoud vriesgedeelte
5. Inhoud koelgedeelte
6. Aantal dB en geluidsniveauklasse | van A (stil) naar D (luider)

Bovenstaand label is van onze degelijke Bosch KGN34NLEA koel-vriescombinatie. Deze vrijstaande koel-vriescombinatie kun je hier vinden, net als al onze andere koel-vriescombinaties.

Vaatwassers

Op zowel alle inbouw- als vrijstaande vaatwassers gaat ook het nieuwe EU-energielabel gelden.


1. QR-code | Deze kun je scannen om meer informatie te verkrijgen vanuit de EU-database
2. Energie efficiëntieklasse | Het nieuwe label van deze vaatwasser is E (voorheen A++)
3. Energieconsumptie per 100 cycli*| Het gewogen gebruik in kWh per 100 wasbeurten
4. Aantal couverts* | Maximale laadcapaciteit van de vaatwasser uitgedrukt in couverts
5. Waterverbruik in liters*| Gebaseerd op 1 cyclus
6. Duur van het eco-programma
7. Geluidsniveau en geluidsniveauklasse | 
Uitgedrukt in dB. Van A (stil) t/m D (luider)

* gebaseerd op het eco-programma van de vaatwasser. Dit is vaak het meest efficiënte programma, ook voor normaal bevuild vaatwerk.

In bovenstaand voorbeeld laten we je het label zien van de Beko DVN05320X vaatwasser. Kijk voor het hele assortiment vaatwassers, zowel vrijstaand als inbouw, op onze productpagina.

Flatscreen TV - Free computer icons Televisies

Sinds 2011 wordt er ook een energielabel gevoerd op televisies. Ook dit energielabel zal vanaf 1 maart 2021 veranderen. Hoe je het nieuwe label kunt interpreteren lees je hieronder.


1. QR-code | Deze kun je scannen om meer informatie te verkrijgen vanuit de EU-database
2. Energie efficiëntieklasse | Het nieuwe label van deze televisie is G (voorheen B)
3. Energieconsumptie per 1000 uur*| In kWh
4. Energieconsumptie in high dynamic range (HDR) | In kWh per 1000 uur. Het energieklasseniveau (G) wordt hier ook weergegeven.
5. Schermdiagonaal | Zowel de diagonaal als horizontaal. De resolutie in pixels wordt rechts weergegeven.

* gebaseerd op de standard dynamic range (SDR)

In bovenstaand voorbeeld hebben we onze QLED-televisie Samsung QLED QE50Q86TAL gebruikt. Naast QLED-televisies beschikt ons assortiment ook over LED-, OLED- en NanoCell-televisies.

Welke voordelen heeft het nieuwe label?

Het kan afschrikken als je overal D, E, F of G-labels ziet hangen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van de nieuwe labels. De nieuwe labels worden ingevoerd om consumenten te voorzien van duidelijkere en eenvoudig vergelijkbare informatie. Dit moet de consument helpen om een betere keuze te maken tussen de verschillende apparatuur. Een ander voordeel van deze nieuwe methode van labelen is dat fabrikanten worden uitgedaagd om nog zuinigere en efficiëntere apparaten te ontwikkelen. Dit is weer in lijn met de klimaatdoelstellingen voor de lange termijn die de EU voor ogen heeft. Kortom, laat je niet verrassen door het nieuwe label. Het biedt de hele markt juist een opening naar een nóg zuinigere levensfase.

Heb je nog vragen over het nieuwe energielabel? Laat dan je reactie achter onder deze blog.

Recente artikelen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »